2 условия преди да увеличим заплатата на служител

2 условия преди да увеличим заплатата на служител

Като собственици на бизнес, неведнъж сме се изправяли пред решението дали да предложим по-високо заплащане. Според НСИ, производството на информационни продукти е най-високоплатения сектор у нас: средната брутна заплата там е 2347 лв. или над два пъти повече от средното за страната. Фирмите се избиват за таланти, увеличават заплатите и „ловят нови глави“…

Какво се случва когато предлагаме по-високи заплати?

Първо започват да се вдигат фирмените разходите. Не след дълго навлиза друга фирма, която да предложи по-високи заплати. Ето как сами сме си вкарали автогол. Някои предприемачи вече разбират този дефицит на пазара на труда и обръщат внимание както на себе си, така и на хората, с които работят и ще наемат в бъдеще. Виждат, че основния движещ фактор на пазара днес не се крие в заплащането, а в неосезаемите фактори като:

  • признание за свършената работа
  • ангажираност в проблемите на фирмата (Искате да разберете кои са останалите фактори важни за служителите днес? Пишете ни на: info@iprofile.bg и получите пълното проучване от OSM International Group).

Все пак кога е време да увеличим заплатата?

 

  1. Изготвили сме ясно и точно регламентирани – длъжностни характеристики и ръководства. Само по този начин можем да разберем кога един човек на практика става незаменим за фирмата и върши повече работа от установената. Имаме ли на лице това условеие може да пристъпим към увеличение на заплатата или смяна на длъжността.
  2. Човекът е демонстрирал, че неговият приоритет е общото благо. Само тогава знаем, че работата на десетки други хора няма да бъде застрашена! Назначавайки неправилен човек  на неправилна длъжност, може да доведе фирмата до неочакван фатален край. 

Без изпълнението на тези две условия е неминуемо да се замисляте за някаква промяна в заплащането. В противен случай ще попаднете във въртележката на пазара на труда и оставите Вас и Вашия персонал демотивиран.

Мотивирайте хората си в това да дават и показват най-доброто от себе си и те неминуемо ще започнат да го правят! В случай на обратния ефект, значи имаме проблем. Дръжте очите си отворени за това, което на пръв поглед може да бъде скрито.

 

Оценете ефективността и продуктивността на хората си с точност и не губете ценно време в назначаване на грешния човек. Заявете своя безплатен първи I-Profile Test до 31.10 с вкл. 1 час консултация за вашия растеж:

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *