С голямата отговорност идва властта

С голямата отговорност идва властта

 „С Властта идва голямата отговорност“ – един цитат приписван на Волтер, Уинстън Чърчил, Теодор Рузвелт и кой ли още не.

Всъщност цитатът е на „Чичо Бен“ от популярния комикс Спайдърмен. Въпросът не е кой първи е изказал тези думи, по-важна е голямата истина в тях. И когато един човек по случайност или по заслуги бъде натоварен с Властта, ще разполага наистина с нея дотолкова, доколкото осъзнава тази истина.
Фирмата ни върви добре и печели пазарен дял, все повече клиенти искат да се възползват от нашите продукти и услуги, с две думи – разрастваме се. Броят на хората във фирмата също расте, става все по-трудно да държим под контрол качеството, организацията и финансите. Случва се понякога оборотите да се утроят, а парите в крайна сметка да ги няма. Къде са парите?
Не можем вече напълно да контролираме качеството, не можем напълно да контролираме и всички свои нови и стари служители. Клиентите ни замлъкват. Къде са клиентите?
Най-лесно е причините да са някъде извън фирмата – Правителството, държавата, бюрократите, Европейския съюз, образованието … Няма евросубсидии, клиентите нямат пари, държавата не помага на бизнеса, не останаха качествени хора в България …
И отговорът се търси на най-грешното място – Извън фирмата. И всички погледи са вперени в европредседателството.
Ура – Туск прочете речта си на чист Български!
Сега да видим как това ще помогне на фирмите. Как ще се върнат хората, как ще потекат реки от финансирания и субсидии …
Никак.
Политиците си организират председателствания. Те обичат да си гостуват и да заемат телевизионно време, за да се хвалят за гостоприемството. И да говорят.
А това никак и никога няма да помогне на нас и на фирмите ни.
Защото политиците не знаят, че казаното от Чичо Бен в Спайдърмен е истина. „С Властта идва голямата отговорност!“ А това, че Туск прочел речта си на чист Български означава, че Туск има добри съветници и PR-и. Нито повече нито по-малко.

Добрата новина е, че работи и наобратно.  Тоест „С голямата отговорност идва и властта“.

Ако искаме да подобрим ситуацията във фирмата, ако искаме още повече нови пазари, без да се притесняваме за качеството. Ако искаме да разберем „Къде са парите?“ и Къде отидоха клиентите или Защо качествените служители не идват при нас, има само един отговор, и той е Вътре във фирмата.
С голямата отговорност идва и властта!
В 3 стъпки:
  • Първата стъпка – Направи пълен и честен вътрешен анализ на фирмата. Пълен и Честен.
  • Втора стъпка – Изправи се пред Грубата истина и я погледни в очите.
  • Трета стъпка: Поеми пълната отговорност и виж какво можеш да предприемеш – Веднага и през следващите месеци и години.
Грубата истина понякога може да предизвика първоначален шок, но в крайна сметка с Истината идва Свободата и е въпрос на време да променим ситуацията във фирмата.
С голямата отгворност идва властта.
Истинската.

Автор: Георги Найденов

OSM Partner

Препратка към оригинал: http://georgenaydenov.blogspot.bg/2018/01/blog-post.html

 

<script type=“text/javascript“>
(function(a,l,b,c,r,s){_nQc=c,r=a.createElement(l),s=a.getElementsByTagName(l)[0];r.async=1;r.src=l.src=(„https:“==a.location.protocol?“https://“:“http://“)+b;s.parentNode.insertBefore(r,s);})(document,“script“,“serve.albacross.com/track.js“,“89624763″);
</script>

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *